Öğrencilerin bir Yükseköğretim kurumu dışında edindikleri kazanımların tanınması, kredilendirilmesi ve intibakı için Önceki Öğrenmelerin Tanınması Senato Esasları kapsamında 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı süreci 30 Ağustos tarihi itibari le başlayacaktır. Bu süreç aşağıda yer alan takvime uygun bir şekilde yürütülecektir.
Önceki Öğrenmelerin Tanınması Senato Esaslarına göre: Önceden kazanılmış yeterliliklerin tanınması kapsamında hangi derslerden yeterlilik sınavının açılacağı aşağıda yer almaktadır. Bu süreçteki dikkat edilmesi gereken önemli notlar aşağıda özetlenmiştir:
- Başvurular Fakülte ve Yüksekokullar ve Meslek Yüksekokullarında ilgili Bölüm/Program Başkanlıklarına yapılacak, bölüm tarafından değerlendirilecek ve onaylanan başvurular web üzerinden ilan edilecektir.
- Fotokopi, faks, onaysız belge ve eksik belge olması durumunda başvuru işleme alınmaz.
- Bir öğrenci bir sınav döneminde en fazla 15 AKTS krediyi aşmayacak kadar ders için sınava başvurabilir ve toplamda eğitim süresi boyunca (4 yıl) en fazla 15 AKTS’den muaf olabilir.
- Öğrenciler, eğitim süresi boyunca (4 yıl) en fazla 5 ders için sınavlara başvuru hakkı tanınır. Bu nedenle başvuru süreci ve başvurulacak ders sayısı 4 yıllık eğitim süreci düşünülerek planlanmalıdır.
- Başvuru ile birlikte eğitim kurumlarından veya kamu kurumlarından alınmış konu ile alakalı Eğitim Sertifikası, Staj dersi için; işletmenin dolduracağı Staj Değerlendirme Formu ve öğrenci tarafından hazırlanan Staj Raporu, İşletmede Mesleki Eğitim dersi için; işletmenin dolduracağı Staj Değerlendirme Formu ve öğrenci tarafından hazırlanan İşletmede Mesleki Eğitim Raporunun sunulması gerekmektedir.
- Senato esaslarına göre alınan hizmet içi eğitimlerin her 40 saati 1 AKTS olduğu için öğrencilerin 5 AKTS'lik bir ders için en az 200 saat eğitim aldığına ilişkin belge sunması gerekmektedir.
- Pratik çalışmalar (staj, işyeri eğitimi gibi) ile kazanılan yetkinliklerin ise her 50 saati 1 AKTS kredisi olarak sayıldığı için öğrencilerin Staj Dersi için 250 saat ve İşletmede Mesleki Eğitim dersi için 1000 saat Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlı olarak bulunduğunu belgelemeli ve başvurusunda kazanmış olduğu bilgi, beceri ve yetkinlikleri elde ettiği faaliyetleri, çalışma-eğitim süreleri işyerinin yetkilisi tarafından onaylanmış belgeler ile sunmalıdır.