Ana içeriğe atla

VİZYONUMUZ

Vizyonumuz; eğitim, öğretim ve bilimsel araştırma faaliyetleriyle ulusal ve uluslararası düzeyde saygın, tanınan, yenilikçi, girişimci, mezunları sektörün beklentilerini karşılayan ve dünyanın her yerinde tercih edilen bir bölüm olmaktır.

 

MİSYONUMUZ

Rekreasyon Yönetimi Bölümü’nün Misyonu; milli ve manevi değerlerimizden güç alıp çağdaş ve evrensel değerleri özümsemiş, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’ne uygun eğitim-öğretim programı uygulayan ve evrensel düzeyde bilimsel bilgi birikiminden ve sektörel işbirliklerinden yararlanarak, lisans düzeyinde rekreasyon yönetimi alanında yeterliliğe sahip, meslek ve iş etiği normlarının bilincinde olan, sürekli gelişime açık, araştırıcı, sorgulayıcı, alanında dünyadaki gelişmeleri takip edebilen, girişimci, çözüm odaklı, takım liderliği özelliklerine sahip, topluma ve çevreye karşı sorumlu bireyler yetiştirmek;  eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve sosyal sorumluluk projeleriyle toplumun yaşam kalitesinin gelişmesine yönelik ihtiyaçların ve sorunların çözümüne katkı sağlamaktır.

 

Bu kapsamda temel görevlerimiz şunlardır:

  • Öğrenci odaklı bir anlayış ile öğrencilerimizin kişisel gelişimlerini desteklemek,
  • Akademik bilgi üretmek,
  • Kendini sürekli yenileyen ve bildiklerini sektörde elde ettiği deneyimlerle pekiştiren eğitim kadrosuna sahip olmak,
  • Milletimizin değerlerini yeni kuşaklara aktarırken onların birer dünya vatandaşı olarak da gelişimlerini sağlayan evrensel bakış açısı kazandırmak,
  • Kurum içerisinde katılımcı süreçlerin hayata geçirildiği takım çalışmasının esas alındığı biz duygusunun hâkim kılındığı ve ast-üst ilişkilerinin mentörlük boyutunda olduğu bir kültür oluşturmak,
  • Rekreasyonel sorunlara analitik yaklaşımla bilimsel çözümler üretmek,
  • Yerel ve ulusal rekreasyon kaynaklarının keşfedilmesi, sürdürülmesi ve etkin kullanılması konusundaki bilincin gelişmesine katkı sağlamak,
  • Toplumun rekreatif sorunlarına bilimsel yaklaşımlarla çözüm önerileri geliştirmek, yaşam kalitesinin yükselmesine katkıda bulunacak rekreatif mekânsal tasarım, proje, program, etkinlik vb. çalışmalarda bulunmak,

 

AMAç

Bölümün amacı ticari ve kamusal rekreasyon alanında ihtiyaç duyulan, teori ve uygulamaya dayalı bilgi ve beceri ile donatılmış nitelikli orta ve üst kademe girişimci yönetici adayları yetiştirmektir.

 

HEDEF

Bölümün hedefi, ticari veya kamu yararı niteliğinde rekreasyon alanına özgü işletmeler kurma, yönetme ve geliştirme, rekreatif etkinlik programları hazırlama ve uygulama kapasitesine sahip, en az bir yabancı dilde iletişim kurabilme becerisi olan,  mesleği ile ilgili çağın bilgi işlem teknolojilerini kullanabilen, takım liderliği yapabilme becerileri olan, iş ve meslek ahlak ve etik ilkeleri özümsemiş, kendisine, ailesine, yaşadığı topluma ve çevresine karşı sorumluluklarının farkında olan ve farklı kültürlere saygı duyan, milli, manevi ve insani değerlerin önemini kavramış, özgüveni yüksek, girişimci, kendini sürekli gelişmeye adayan bireyler yetiştirmektir.

 

 

 

 

PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI

  1. Rekreasyon ve turizm alan bilgisine sahip olur.
  2. Rekreasyonel kaynakları, sürdürülebilir ve etkin şekilde kullanır.
  3. Çalıştığı grubun özelliğine ve düzenlenen etkinliğe uygun liderlik modeli uygular.
  4. Rekreasyon alanındaki bilgileri takip edip kullanabilir.
  5. Rekreasyon amaçlı organizasyon ve etkinlikleri, yönetir ve başarım değerlemesi yapar.
  6. Kamu, özel ve STK niteliğindeki rekreasyon işletmelerinin amaç ve türlerini, işletmelerin kuruluş aşamalarını ve hukuksal süreçlerini bilir ve gerektiğinde kullanır.
  7. Rekreasyonun ulusal ve uluslararası farklı kültürlere göre nasıl hazırlanabileceğini bilir.
  8. Sportif, kültürel ve sanatsal bilgi ve becerilere sahip olur, bunları uygulayabilir veya uygulatabilir.
  9. Engelli ve ileri yaştaki bireylere yönelik terapatik rekreasyon etkinliklerini hazırlayıp uygulayabilir ve yönetebilir.
  10. Mesleği ile ilgili çağın bilgi işlem teknolojilerini kullanabilir.

 

İSTİHDAM OLANAKLARI

Bölüm mezunları, rekreasyon işletmeleri başta olmak üzere, turizm işletmeleri içerisinde yer alan rekreasyon ve eğlence faaliyetlerini yürütebilecek orta ve üst düzey yönetici pozisyonunda, kamu kurum ve kuruluşların rekreasyon, turizm, sağlık, spor, kültür ve sanat ile ilgili birimlerinde çalışabilecekleri gibi kendi alanları ile ilgili işyeri açma yetkisine de sahip olabilmektedirler.

Bu çerçevede bölüm mezunları;

 

  1. Konaklama işletmelerinin animasyon, wellness, spa vb. birimlerinde,
  2. Rekreasyon ve eğlence işletmelerinde,
  3. Spor tesislerinde,
  4. Belediyelerde,
  5. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde,
  6. Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde,
  7. Üniversitelerin SKS birimlerinde,
  8. Özel eğitim merkezlerinde,
  9. Özel veya kamuya ait eğitim, dinlenme ve sosyal tesislerde,
  10. Kendi ilgi alanlarıyla ilgili kuracakları işletmelerde çalışabilirler.

Ayrıca, akademik kariyer yapmak isteyen mezunlar gerekli koşulları sağlamaları halinde (ALES, YDS, TOEFL gibi) merkezi sınavlardan gerekli puanları almaları, sektör deneyimine sahip olmaları) üniversitelerin turizm ve rekreasyon programlarında öğretim elemanı olarak çalışabileceklerdir.